Cukkinis, burgonyás rakott hús
Hozzávalók:
5-6 db közepes burgonya (lehet édesburgonya is)
1 db közepes cukkini
1-1 közepes fej vöröshagyma és lila hagyma
4 szelet hús (sertéskaraj, pulykacomb, pulykamell tetszés szerint)
2 kis doboz sovány tejföl, vagy diétától függően laktózmentes tejföl, rizstejszín, kókuszkrém
150 g trappista sajt/Violife növényi sajt vagy tejmentes diétában 2 tojás a sűrítéshez
só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj vagy kókuszolaj
Elkészítés:
A burgonyát héjában előfőzzük, ujjnyi vastag karikára vágjuk. Az édesburgonya előfőzés nélkül is jól átsül, azt hámozás, felkarikázás után nyersen rakjuk a zsiradékkal kikent tepsi vagy jénai tál aljába.
A hagymát és cukkinit karikára vágjuk, a cukkinit besózzuk. A sertés húst kissé kiklopfoljuk, ha pulykából készítjük erre nincs szükség, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint foghagymával ízesítjük.
A cukkinit kinyomkodjuk és a fele mennyiséget a burgonyára rétegezzük, erre jön a lilahagyma, majd a hús szeletek, ismét cukkini és végül a vöröshagyma.
A tálat lefedjük és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütési idő a hústól függ.
A sajtot lereszeljük és a tejfölhöz keverjük.
Tejmentes készítésnél a rizs-vagy kókuszkrémet elkeverjük a felvert tojásokkal.
A rakottas tetejére öntjük a tejfölös, vagy kókuszkrémes mártást és még 20 percre visszatesszük a sütőbe, de már ne feddjük be újra.
Jó étvágyat hozzá!
Kiemelt szavak: Gluténmentes diéta, Tejcukor mentes diéta, Tejmentes diéta.
Közvetlen link.