Anyatejes táplálás világnapja

 

anyatejes táplálás

Már 24 éve, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából.

1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet írta alá az “Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról”című dokumentumot. A nyilatkozatban foglaltak megvalósítására 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, majd a WHO 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává.

Anyatejes táplálás előnye

anyatej jelentősége

Az anyatej a csecsemő számára a legértékesebb és egyben a legfontosabb táplálék.

Az Egészségügyi Minisztérium protokollja alapján az egészséges csecsemő számára a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt.

Anyatej jelentősége

anyatej

Csecsemőkorban az allergia kialakulásának elsődleges megelőzése az anyatejes táplálás. Az anyatej jelentősen csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tápszerek kiváltotta tejallergia gyakoriságát és a csecsemő-kisdedkori asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését.

Azoknál a gyermekeknél, akiknek a családjában allergiás betegségek fordulnak elő, fokozottan hajlamosak az allergiás megbetegedések kialakulására. Ilyen esetekben már a születéskor el kell kezdeni az allergia megelőzését.

Az allergia szempontjából veszélyeztetett családok gyermekei számára javasolt a csecsemő:

kizárólagos anyatejes táplálás 4-6 hónapos korig
hozzátáplálás szilárd ételekkel, lehetőleg a szoptatással párhuzamosan fokozatosan bevezetve történjen, a 17-26. hét között, a korai vagy késleltetett hozzátáplálás fokozhatja az ételallergiák kialakulásának kockázatát
anyatej hiányában, illetve pótlására hidrolizált vagy extenzíven hidrolizált, de nem szója alapú tápszerek alkalmazása

Mára már evidencia szintű, tehát megalapozott vizsgálatokkal alátámasztott következtetés, hogy a probiotikus hatású baktériumok hatékonyak a gyermekkori allergiás ekcéma megelőzésében és csökkentik az egyéb atópiás (spontán allergia, veleszületett allergiás túlérzékenység)  betegségek kialakulásának esélyét. A béltraktus felnőttkori és csecsemőkori baktériumtörzsei nem azonosak és jótékony hatás csak a csecsemőkori törzsek esetében megalapozott.

Az egészséges, anyatejjel táplált csecsemők néhány hetes korukra már rendelkeznek a csecsemőkorra jellemző (Bifidus longum, breve, infantum) bélbaktériumokkal. Ezek azok a probiotikumok amelyek ez első életévben a fejlődő immunrendszer érésében alapvető szerepet játszanak és működését a kedvező irányba terelik.  A legkoraibb forrása a probiotikus baktériumnak a magzatvíz és az anyatej.

 

anyatejes táplálás4

Anyatejes táplálás mellett nem csak az egészséges bélflóra kialakulása, hanem a hasznos baktériumtörzsek megtelepedéséhez és szaporodásához szükséges oligoszacharidák, az úgynevezett prebiotikumok is biztosítottak. Anyatej hiányában már hazánkban is forgalomba vannak kipróbált, csecsemőkorban is adható probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó mesterséges tápszerek, azonban a prebioticumok hasonlóan megbízható mesterséges pótlása még nem megoldott.

Kizárólagos és teljes szoptatás definíciója

Kizárólagos szoptatás: A WHO meghatározása szerint ilyenkor a csecsemő anyatej kivételével más folyadékot/táplálékot nem kap, kivéve vitaminokat, ásványi kiegészítőket vagy gyógyszert tartalmazó cseppeket, szirupokat.

A teljes szoptatás: Alapvetően anyatejes táplálást jelent, szükség esetén vízzel vagy víz alapú italokkal kiegészítve.

 

Mit tehetünk anyatej hiányában?

Anyatej hiányában hidrolizált tápszer fogyasztása javasolt legalább 6 hónapos korig, de az ajánlások szerint, inkább 1 éves korig adjuk a gyermeknek, mert ekkor éri el az immunrendszer a kellő érettséget. Ma már olyan tápszerek is kaphatók, melyek az anyatej mintájára probiotikumokat is tartalmaznak.

Forrás:

Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálék-allergiák, SpringMed, 2007

Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció, SpringMed, 2011

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az egészséges csecsemő táplálásáról (Hivatalos értesítő 2010. évi 104.szám)

Készítette:  Dr. Wirth Krisztina, Sereg Dóra-dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Aktuális
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.