Tejcukor – érzékenység és laktózmentes élet

A laktózelégtelenség különböző formái a táplálékintoleranciák között a leggyakrabban előforduló állapotok.

veleszületett laktáz hiány: nagyon ritka, már az élet kezdetén súlyos tüneteket okozó állapot, mely gyakran más enzimhiánnyal kombinálódik
elsődleges laktázelégtelenség: tizenéves és fiatal felnőttkorban kezdődik, az élettani laktázaktivitás csökkenés ütemétől és mértékétől függő, jellegzetesen földrajzi és etnikai megoszlást mutató állapot
másodlagos laktázelégtelenség: a bélnyálkahártyát érintő kórfolyamatok, mint a kórokozók okozta fertőzések, a gyulladásos bélbetegségek, immunhiányos állapotok, bakteriális túlnövekedés, stb. az elhelyezkedése miatt igen érzékeny laktáz enzim direkt károsodása miatt vezetnek átmeneti ideig tartó laktózintoleranciához. A glutén érzékeny bélbetegség, a cöliákia különösen a még kezeletlen aktív időszakban igen gyakran jár együtt laktózintoleranciával.
Egyes tanulmányok szerint a világ népességének 70% – át is érintheti a laktázelégtelenség kapcsán kialakuló laktózmalabszorpció mely végül is a laktózintolerancia tüneteiért felelős. A különböző etnikai csoportokban az előfordulás gyakorisága jelentős különbségeket mutat, így az észak-európai területen mindössze 2%, szemben az afrikai populáció 60%-os és egyes ázsiai népcsoportokban észlelt közel 100%-os gyakorisággal. Magyarországon az előfordulást 15-37% közé teszik.

A tejben található tejcukor két cukormolekulából – egy glükózból (szőlőcukor) és egy galaktózból (nyákcukor) álló ún. diszacharid. A felszívódás a lebontásért felelős laktáz enzim aktivitásától függ, amit örökletes tényezők is befolyásolnak. Az emlősök, így az ember esetében is a születést követően a laktázaktivitás fokozatos csökkenést mutat.

A laktáz enzim hiánya vagy elégtelen működés esetén a tejcukor változatlan formában kerül a vékonybél további szakaszába, majd vastagbélbe. A lebontatlan laktóz, a bélfalon keresztül vizet vonz magához, majd a megnövekedett béltartalom és a fokozott bélmozgás hasmenéshez vezet. A tejcukrot végül a vastagbél baktériumai erjesztés útján bontják el, ennek során különböző gázok – metán, hidrogén, széndioxid stb.- és a béltartalmat tovább növelő szerves savak keletkeznek.

Ez utóbbiak okozzák a laktózintolerancia jól ismert kellemetlen tüneteit, a hasi fájdalmat, puffadást, szélgörcsöket, émelygést, hányingert. Az általános rossz közérzet, gyakori hasmenés, esetleg bőrtünetek jelentkezése mellett az érintetteknek gyakran okoz kellemetlenséget a hangos bélmozgás is. A panaszok általában a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után 1-4 óra múlva jelentkeznek és általában 24 órán belül megszűnnek.

A laktóztolerancia, azaz a panaszmentesen elfogyasztható laktóz mennyisége egyénenként változó, függ a laktáz enzim aktivitásától, az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az egyéb együtt fogyasztott ételektől.

A tejcukor érzékenység nem összetévesztendő a tejfehérje allergiával!!!

Az utóbbi a tehéntejben lévő fehérjére adott kóros immunválasz következménye. A közös bennük, hogy mindkettő tüneteit a tej illetve tejtermék, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki, ezekért azonban a tej két különböző összetevője tehető felelőssé. Mint az a nevükben is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense, míg a laktózérzékenységnél a tejcukor. A  tejfehérje allergia a csecsemő- és kisgyermekkori allergiás betegségek egyik leggyakoribb oka, melyet az esetek 90%-ban a gyermek 3 éves korára megszűnik. A veleszületett laktáz hiány és az elsődleges laktázelégtelenség nem nőhető ki, de a megfelelő diéta betartásával, egészséges és teljes életet lehet élni. A tehéntejfehérje mentes diéta szigorúbb a tejcukor-érzékeny étrendnél.

Diétás szempontok:

A tejtermékek nélkülözése következtében elengedhetetlen a megfelelő kalciumpótlás. A kalciumhiány megelőzésére a tejtermékek fogyasztását kerülő embereknek biztosítani kell a megfelelő kalcium és D- vitamin bevitelt. Az étrendet a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek követésével kell összeállítani! Erre megfelelőek a kalciummal dúsított termékek, az olajos magvak, a sötétzöld levelű zöldségek, halak (pl. makréla, szardínia, lazac), ásványvizek, ivóvíz.

A kalcium utánpótlás mindenki számára fontos, hiszen a rendszeres testmozgás mellett segítségével erősíthetjük meg csontjainkat, és kerülhetjük el az idős korban jelentkező oszteoporózis, vagy más néven csontritkulás kialakulását.

Tejcukrot tartalmaznak a tej, tejtermékek és ezek felhasználásával készült ételek, italok. A tej helyettesítésére használjunk speciális növényi italokat (pl. zab/ szója/ rizsitalt).

Laktózmentesnek azokat a termékeket tekintjük, amely kevesebb tejcukrot tartalmaz 0,1g/100g-nál vagy 0,1g/100cm3-nél.

Enyhébb esetben elég, ha csupán csökkentjük a tejtermékek fogyasztását. Figyeljünk arra, hogy egyszerre ne fogyasszunk nagy mennyiségű laktózt, mert érzékenyebb egyénekben a legkisebb tejcukor bevitel is panaszt válthat ki.

A tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként is felhasználják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz rejtett formában laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért minden élelmiszer összetételét alaposan el kell olvasni a csomagoláson.
A margarinok tartalmazhatnak tejcukrot, a Liga, és a Delma light 25%-os viszont tejmentes így laktózmentes diétában ezek használata javasolt.
A különféle húskészítmények, konzervek tartalmaznak tejcukrot, ezért a felvágottféléknél is fokozottan figyelni kell a választásnál.
A különböző párizsik, virslik, szafaládék, krinolinok, májkrémek készítésénél is gyakran használnak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék esetében többnyire nem.
Meglepő, de a legtöbb fogkrém is tartalmaz laktózt, ezért ezek alkalmazása is körültekintést igényel.
A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani.
A kenyerek, vizes zsemle és kifli fogyasztható, de a sajtos, illetve a francia pékáru nem.
Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthoni, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott.
A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak. A kényelmi termékek legtöbb esetben tartalmaznak laktózt (pl. instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek).

Egyes gyógyszerek illetve gyógyhatású készítmények is tartalmaznak laktózt, ezért a készítményhez tartozó tájékoztató alapos áttekintése, illetve orvossal, gyógyszerésszel való konzultáció elengedhetetlen.
Gyógyszerlista megtekintése.

Hasznos tanácsok:

•    Minden vásárlás alkalmával ellenőrizze a termék címkéjét, hogy tartalmaz-e tejet, tejből kivont alkotórészeket, tejtermékeket vagy külön tejcukrot. Azokat az élelmiszereket fogyaszthatja biztonsággal, ahol a címkén fel van tüntetve, hogy „laktózmentes” vagy „tejcukormentes” termék!
•    Amennyiben ideje engedi, fogyasszon házilag készített termékeket és vásároljon speciális üzletekben.
•    Étteremben mindig érdemes megkérdezni és egyeztetni a szakáccsal az alapanyagok felhasználása szempontjából, hogy még véletlenül se tartalmazzon az étel tej- származékot.
•    Figyelembe kell venni a gyógyszeripari termékeket is, mert vivőanyagként laktózt tartalmazhatnak. A laktózmentes gyógyszerek listáját a  Laktóz Érzékenyek Társasága tartja kézben.

Receptajánlatunkban a képviselőfánk elkészítését itt megtekinthetik.

tejmentes

tejmentes

Könyvajánló:
SpringMed DIÉTÁS KÖNYVEK® sorozatának új darabja
Gyurcsáné Kondrát Ilona – Dr.Hidvégi Edit – Borbás Judit:Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve, Laktózmentes receptekkel és tanácsokkal fruktózérzékenyeknek című kötete

Sereg Dóra okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.